Često postavljana pitanja

 

Može li se upotrebljavati antifriz za motorna vozila u sistemima centralnog grijanja (bez solarnog, odnosno bez mogućnosti slučajnog miješanja s pitkom vodom)?

Antifriz na bazi monoetilenglikola (za motorna vozila) može i koristi se za zatvorene sisteme grijanja, jer sadrži sve potrebne inhibitore protiv hrđe, za zaštitu brtvi i ventila. Jedini problem je njegovo zbrinjavanje kod pražnjenja sistema, budući spada u opasne tvari.

Razlika je i u intervalu izmjene.

Interval izmjene (kod cent. grijanja) za "obični" antifriz je 3-4 godine, dok je kod antifriza na bazi propilenglikola 5-6 godina.

Smiju li se miješati antifrizi različite boje?

Uglavnom da. Boju antifriza određuje sam proizvođač, budući je bazna sirovina monoetilenglikol, sam po sebi bezbojna tekućina. Gotovo sva antifriz sredstva za automobile su na bazi monoetilenglikola.
Iznimka je antifriz novije generacije (na bazi organskih inhibitora korozije, OAT tehnologija), najčešće s oznakom G12, G12+, G30 i najčešće crvene boje. To je antifriz s intervalom izmjene minimalno 5 godina.

Miješanjem takvog antifriza sa standardnim antifrizom (žute, zelene boje), poništavaju se karakteristike kvalitetnijeg (crvenog) antifriza.